Egyre többször merül fel az esküvői fotográfus árainak témája – nem csak a párokkal való kommunikáció során, hanem szakmai körökben is.

Előfordul, hogy mi, fotográfus vállalkozók (és kifejezetten a vállalkozói szférára gondolok, nem a hobbifotósokra) azt a visszajelzést kapjuk, hogy magasak az áraink, drága az esküvői fotós szolgáltatás. A következőkben a transzparencia híveként szeretnék néhány gondolatot megosztani annak kapcsán, hogy a fotós vállalkozások esetében a különböző tényezők hogyan hatnak az árképzésre.

Intimate Wedding Nomad Hotel Glamping Noszvaj © Fanni Hermán Photography I www.fanniherman.com

A prioritásokról

Nincs afelől kétségem, hogy minden budget esetében lehet találni egy, a keretekbe illő szolgáltatót, jelen esetben fotóst. Véleményem szerint a fontos kérdés az, hogy az ember mekkora értéket tulajdonít az esküvő bizonyos elemeinek (fotók, ruha, dekor, étel, stb.), és hogy a budget felosztása illeszkedik-e a kitűzött prioritásokhoz. Nagyobb anyagi ráfordítást élvez a fontosabb összetevő? Mennyire flexibilis a kitűzött keret az adott szolgáltatással kapcsolatban? Ha az álomszolgáltatód kilóg a kereteid közül, mennyi mozgástered van átcsoportosítani az összegeket?

Ha kiemelten fontos, hogy az esküvő pillanatai hűen meg legyenek örökítve, akkor érdemes ezt figyelembe venni a budget tervezésekor.

01

Laid Back Berber Tent Wedding Hungary © Fanni Hermán Photography I www.fanniherman.com

Az összehasonlításról

Úgy gondolom, az esküvői fotósokat pusztán a csomagajánlataik alapján nagyon nehéz összehasonlítani, mert a végső döntésben sok egyéb tényező is szerepet játszik. A csomagok tartalma nyilvánvalóan a legszembetűnőbb: a rendelkezésre állás időtartamától kezdve a minimum garantált képmennyiségen át a képek átadásának módjáig sok különbséget lehet felfedezni. Rendkívül fontos azt is mérlegelni, hogy az adott fotós stílusa mennyire illik hozzátok, az esküvőtökhöz – és itt nem csupán az alkotásmódra, a színkezelésre, a képek hangulatára gondolok, hanem az emberi tényezőre is. Milyen a kommunikáció? Van közös hullámhossz, szimpátia? El tudjátok képzelni a közös munkát, hogy a fotósotok 8-12 órán át veletek és a vendégeitekkel van és a legbensőségesebb pillanataitokban osztozik?

02

Az árakról

Nem titok, hogy a legtöbben drágának találják a professzionális esküvői fotósok szolgáltatásait, azonban kevesebben tudják, mi áll pontosan egy fotográfus vállalkozása mögött, és milyen tényezők alakítják az összegeket, melyek az ajánlatban szerepelnek.

Természetesen nem elvárható, hogy mindenki tisztában legyen az esküvői szféra áraival, hiszen a legtöbben először jegyespárként találkoznak ezekkel a szolgáltatásokkal. Mégis fontos, hogy jó döntést hozzanak a fotós választása szempontjából, hiszen az esküvői képeik évekig elkísérik őket, generációkon átívelve mesélik el a nap történetét.

03

"a saját esküvőnk után éreztem csak át

az esküvői fotók felbecsülhetetlen jelentőségét az életben.

tényleg nem lehet ezt felmérni, amíg nem a saját bőrén tapasztalja meg az ember."

andrás, szintén esküvői fotós. az esküvőjüket 2019-ben fotóztam.

behind the scenes

Szabható egyértelmű ár a kreativitással, az egyéni művészi értékkel kapcsolatban? Szerintem nem. Azonban egy biztos: a fotográfus a jelenlétével és a munkájával a kreativitása, a vizuális érzékenységéből fakadó egyedi látásmódja és ezekkel együtt szíve-lelke egy kis darabját is adja minden egyes alkalommal. Ez az egyedi látásmód az, ami növeli a szolgáltatás értékét, ennek rendelődik alá a technikai tudás és a felszerelés szakszerű kezelése.

Kreativitás, művészi érték

Egy esküvő komplex rendezvény – mind a történések, mind a megélt érzelmek szempontjából. Véleményem szerint a kimagasló vizuális érzékenységen és empátián felül évek tapasztalata szükséges ahhoz, hogy egy egyszeri és megismételhetetlen pillanatot olyan szögből és úgy örökítsen meg egy fotós, hogy az hűen visszaadja a pillanat keltette érzéseket – ugyanakkor képes legyen rögtönzésre, ha a helyzet úgy kívánja. Ez a jártasság rendkívül értékes.

Tapasztalat

A professzionális felszerelés elengedhetetlen a gördülékeny és magas szintű munkavégzéshez. Ez nem csak kamerákat, objektíveket, vakukat, ezeknek a karbantartását, esetleg szervízelését, memóriakártyákat, extra elemeket, töltőket, táskát, megfelelő teljesítményű számítógépet, színhelyes, széles színtartományú monitort, kényelmes irodai széket, külső merevlemezeket jelent, hanem szoftverek (többek között Adobe), cloud backup rendszer, weboldal, domain és online galéria tárhely előfizetéseit is jelenti.

Felszerelés: gépek, objektívek, szoftverek, előfizetések

A legelső felület, ahol találkozhatsz egy fotográfus munkáival, nagy valószínűséggel az online térben van: a weboldalán, a közösségi média felületeken vagy esküvői blogokon. Az online felületeket naprakészen tartani, marketingtevékenységekkel foglalkozni időt és energiát, fenntartásuk, üzemeltetésük az előfizetések tekintetében (weboldal, domain, online galéria az ügyfelek részére) pedig pénzt is jelent.

Weboldal, marketing, social media

A második kapcsolódási pont a kapcsolatfelvétel. Az ügyfelek üzeneteit különböző felületeken (Instagram, Facebook, e-mail) naponta megválaszolni sokszor órákba telik. Mivel a kommunikáció minősége számomra kifejezetten fontos, sok időt szánok arra, hogy személyre szabott választ adjak az engem megkereső pároknak.

Az ügyfélkommunikáció nem csak az üzenetek és kérdések megválaszolásából áll, hanem egyedi ajánlatok készítését, számlák kiállítását, személyes találkozókat, videóhívások lebonyolítását, folyamatos egyeztetéseket, tanácsok és javaslatok közlését is magában foglalja.

Ügyfélkommunikáció, adminisztráció

Workshopok, továbbképzések

Legyen szó munkamódszer-optimalizálásról, inspirációgyűjtésről vagy egy specifikus készség fejlesztéséről, a workshopok és továbbképzések elengedhetetlen építőelemei a kreatív szakmának. Ezekre a fejlődést jelentő edukatív alkalmakra pénzt és időt áldozunk, hiszen a célunk az, hogy minél professzionálisabb szolgáltatást nyújthassunk a minket megbízó pároknak, ügyfeleinknek.

Egyéni vállalkozóként sokszor nem áll mögöttünk egy olyan biztos háttér, melyet egy cég alkalmazottja a magáénak tudhat, így magunknak kell gondoskodnunk a társadalom- és egészségbiztosításról, valamint a nyugdíjas évekre szánt megtakarításokról.

Németországban hivatalosan bejegyzett és EU-s adószámmal rendelkező vállalkozóként a fentieken kívül egyéb adókat és járulékokat kell megfizetnem. Ez bárhol, bármely hivatalosan bejegyzett vállalkozó esetében érvényes. A fentebb említett járulékok és a személyi jövedelemadó mellett ez esetemben többek között 19% ÁFÁ-t, iparűzési adót és kamarai tagságdíjat (Handwerkskammer Münster) is jelent. A vállalkozás pénzügyeit könyvelő tartja kézben – ennek szintén meghatározott díja van.

Adók, járulékok, biztosítások, könyvelési költségek

A munkanap előkészületei

A felkészülés egy egész napos esküvőre nem csupán annyit jelent, hogy az összes elem fel van töltve és az összes memóriakártya formázva van. Egy professzionális fotós arra is ügyel, hogy elegendő vizet igyon, ne egyen ismeretlen, nehéz, esetleg később emésztési problémákat okozó ételt (ilyenkor például nem megy étterembe, hogy minimalizáljon mindenféle kockázatot) és kipihent legyen, hiszen így tudja a maximumot nyújtani az esküvő napján mind fizikailag, mind szellemileg. Ezek az előkészületek néha lemondással járnak.

Sokszor egy külföldi esküvővel együtt járó utazás több napot is igénybe vesz, melybe autó-, vonat- és buszutak, illetve repülés is tartozhat. A nyilvánvaló költségeken (pl. repjegyek) kívül azt is figyelembe kell venni, hogy az utazással töltött időben nincs lehetőség további ügyfelekkel dolgozni.

Utazás

Egy átlagos, esküvőn töltött munkanap 10-12+ óra – az elindulástól a hazajutásig. A legtöbb esetben az esküvői jelenlét 8-12 óra, ami folyamatos koncentrált figyelemmel, rugalmassággal, spontaneitással, sok mozgással, problémamegoldással, együttműködéssel jár. Kevés az olyan szakma, ahol ennyire szerteágazó területeken kell a maximumot nyújtani. Egy intenzív esküvői nap után általában 24 óra regenerálódásra van szükség.

A munkanap

Utómunka

A munkánk legidőigényesebb része. Az utómunka számomra a hazaérkezésem pillanatában kezdődik: a képanyag biztonságba helyezése abszolút prioritást élvez. A gépekből kivett 2-2 memóriakártyáról minimum 3 különböző hordozóra történik a képek mentése. Ezután történik a teljes képanyag (több ezer kép) átnézése, a szelektálás, mely általában 1-2 napot vesz igénybe. A színek, fények és árnyékok kezelése, a retusálás, exportálás és a képek optimalizálása ezek után történik – erre a képek mennyiségétől függően 3-4 napot számolok. Ezután kerül fel az anyag a jelszóval védett online galériába.

Mindennapi élet

Ezek azok a költségek, melyek mindannyiunkat érintenek, és amelyeket egy alkalmazott a nettó fizetéséből teremt meg: lakhatás, autófenntartás, élelmiszerek és egyéb szükséges fogyasztási cikkek, szórakozás és nyaralás.

A mindennapi élethez hozzátartoznak az esküvői fotós munka természetéből fakadó áldozatok is, például lemondás a nyári hónapokban a nyaralásról, a hétvégi családi, baráti találkozókról.

az esküvői fotóalbum

az egyetlen kézzel fogható emlék,

Cookie Consent with Real Cookie Banner